Seminari Taifa
L’objectiu del curs és la presentació d’una visió rigorosa i crítica dels aspectes més rellevants del capitalisme actual immers en una profunda crisi tot analitzantla seva evolució i les conseqüències pel conjunt de la societat. Des del seminari Taifa proposem una anàlisi de conjunt de la societat capitalista, una aproximació sistèmica que aborda els àmbits de la despossessió social i ecològica, de la dominació patriarcal i de l’explotació laboral. Proposem una explicació, destinada a un públic general, sobre com funciona el sistema productiu i financer, el rol del diner i el mercat en la nostra societat així com el paper de l’Estat i la política econòmica dels governs en l’actual era neoliberal. Aquesta totalitat capitalista està protagonitzada per un conflicte de classes que posa de relleu les múltiples contradiccions del sistema i els propis límits del capital.

Seguir leyendo…
És un fet que cada cop hi ha més persones que és pregunten sobre les alternatives a un model de societat capitalista indesitjable per la majoria de les persones que habitem el planeta. L’objectiu d’aquest curs se centra en plantejar diferents propostes, idees arguments etc., que serveixin per la reflexió i per l’acció a totes aquelles persones que tenen la voluntat de participar en aquest procés de transformació social. Així doncs el que pretenem és oferir una perspectiva amplia, tant a nivell històric com metodològic, al voltant del debat sobre les alternatives que serveixi per enriquir el bagatge col·lectiu per la transformació social.
Seguir leyendo…
Seminari Taifa
Ens plau informar-vos de la data d’inici d’un nou grup de lectura de El Capital de Karl Marx dins del Seminari d’Economia Crítica Taifa.
El proper dimecres 24 de febrer celebrarem la primera trobada a les 19:30. Farem una primera introducció de les edicions d’El Capital amb les que podríem treballar. El lloc de la reunió sera el Centre Sant Pere, C/ Sant Pere Més Alt, núm. 25. Metro: Urquinaona.
Per més informació i inscripcions us podeu adreçar al correu: seminaritaifa@seminaritaifa.org o venir directament el dimecres 24 de febrer.
Bloc Opinions en eldiario.es
TV3 ens va obsequiar diumenge passat en horari de màxima audiència amb el començament d’un àmpliament publicitat programa sobre Economia a càrrec del popular economista Xavier Sala i Martín. No sabem si per mimetisme amb les habituals americanes de colors de l’economista en qüestió, el programa es diu Economia en colors. Donat el títol de l’espai i el mitjà, sembla que el programa és un intent de divulgar alguns aspectes de l’Economia per entendre una mica les complexitats econòmiques del món que ens envolta. Podria considerar-se una utilització adequada del mitjà de comunicació més popular per ampliar els coneixements dels seus espectadors. Seguir leyendo…
Fuente: La Hiedra

En el Seminario de Economía Crítica Taifa están de celebración. Y no es para menos: cumplen 20 años de pensamiento crítico y resistencia a la ideología neoliberal. Hablamos con una de sus participantes más antiguas, Miren Etxezarreta, Catedrática Emérita de Economía Aplicada en la Universitat Autònoma de Barcelona. Con la vitalidad característica de quienes llevan toda una vida luchando, nos habla de la situación de la economía como disciplina, por qué es importante leer a Marx hoy y cómo ve el cambio social. Entrevista realizada por Adrià Porta Caballé @adriaportac
Dices que empezaste a estudiar economía porque siempre te preocupó que haya gente pobre y rica. Sin embargo, reconoces que después de 5 años de carrera no entendiste por qué. Muchos estudiantes de economía sienten aún hoy la misma frustración. ¿Cuál crees que es la situación de la economía como disciplina hoy en día?
Seguir leyendo…
Autor: SEMINARI TAIFA y Miren Etxezarreta
Aquest any el seminari d’economia crítica Taifa celebrem el nostre 20è aniversari. Han estat 20 anys de construcció col·lectiva de pensament crític i de (auto)formació d’activistes i estudiants en una visió crítica de l’economia. Interpretant la societat des del punt de vista de les classes treballadores amb un enfoc crític d’economia política. Abordant teòricament l’economia des dels paradigmes heterodoxos que les facultats neguen amb el pensament únic de l’economia convencional que naturalitza el capitalisme i sustenta el neoliberalisme. Han estat 20 anys participant dels moviments socials i polítics, proporcionant eines per entendre el nostre món que vagin més enllà de les robinsonades del liberalisme econòmic i serveixin per pensar una economia al servei de les persones i construir col·lectivament una societat més justa. Perquè creiem que cal comprendre el món per a transformar-lo.
Seguir leyendo…
La catedràtica emèrita d’Economia Aplicada de la UAB assegura que el sistema capitalista és injust i depredador perquè només busca beneficis a curt termini i això provoca inevitablement que sempre hi hagi crisis. Segons Etxezarreta, hi ha gent que ho passa molt malament però té el capitalisme està tan interioritzat que justifica la situació assumint que la crisi és inevitable. L’economista també creu que les estructures polítiques dissenyades són obsoletes i s’han de canviar.
http://www.catradio.cat/audio/748718/Miren-Etxezarreta-critica-el-capitalisme-i-aposta-per-un-canvi-de-sistema-economic
Informe Taifa nº9: REFLEXIONANDO SOBRE LAS ALTERNATIVAS. Descarga pinchando aqui.
Arxivat a Informes i Informes de economía, Reflexionant al voltant de les alternatives
Ja és a la imprenta el nou múmero dels informes del seminari Taifa, el número 9 i porta per títol Reflexionando sobre las alternativas. En aquest nou informe proposem reflexionar sobre les alternatives i elaborar una aproximació a pensar sobre les alternatives al capitalisme per a que cada grup o persona pugui avançar en la construcció del seu propi projecte. La intenció és oferir un bagatge de reflexions que es converteixin en un instrument útil per als diversos grups que cerquen la transformació social i no proporciona recpetes compactes i tancades preparades per a ser adoptades. Es pretén, per damunt de tot, mostrar una manera de pensar, una metodologia, que pugui ser útil per a que cada grup o col·lectiu pugui trobar la seva ruta ea l’hora de treballar per una societat alternativa.
Extracte
La transformación de una sociedad requiere un largo y profundo proceso que ha de iniciarse en el interior del capitalismo vigente ahora. Una de las preocupaciones principales de TAIFA en este Informe es tratar de proporcionar elementos sobre como avanzar hacia una transformación de la sociedad en la que vivimos hacia otra sociedad radicalmente alternativa, teniendo en cuenta donde nos encontramos ahora. Caminar hacia la utopía pero sin sueños falsos, sin esperanzas huecas, partiendo de posiciones muy realistas acerca de la situación actual de los agentes, de las fuerzas transformadoras y de los valores de la ciudadanía. Por ello nuestro interés en este trabajo no es proporcionar grandes modelos completos de lo que se pudiera hacer si se tuviera la fuerza social necesaria para ello – construyendo un potente modelo teórico de una sociedad alternativa- sino reflexionar sobre como avanzar desde el modesto lugar en que nos encontramos aquí y ahora. En este Informe intentamos proporcionar ideas acerca de los aspectos esenciales de dicho proceso y como avanzar en el mismo. ¿Cómo trabajar desde aquí y ahora en cuestiones que surjan desde la base, respondan a los problemas actuales y sean posibles que, al mismo tiempo, sean genuinamente alternativas?
Mentre es prepara l’edició en paper pots descarregar-lo o llegir-lo a la web. Ens alegra a més poder oferir-lo des del primer dia tant a la web com en els formats PDF, ePub i .mobi.
Con una parte publicada previamente, ya se puede acceder desde hace unas semanas al último informe completo del Seminari d’Economia Critica Taifa que trata los siguientes temas: La relación entre el Capital y el Estado. Anexo TransformaEspaña. De la crisis de la deuda al ajuste. Privatizaciones: la batalla del Capital para apropiarse de lo público. Apuntes sobre la economía furtiva del Capitalismo
Seguir leyendo…
Los estados endeudados de la periferia europea se han convertido en rehenes de los mercados y las instituciones públicas internacionales. La prioridad de la política económica ya no es incentivar la reactivación económica para iniciar una nueva senda de crecimiento y paliar el paro sino controlar el déficit público a capa y espada. El esfuerzo financiero que supuso el rescate de los poderosos del sector financiero está siendo trasladado a la población a través de los programas de ajuste, exigidos por los mercados y las instituciones internacionales. El pago de la deuda pública y sus intereses se anteponen al bienestar de la población.
Seguir leyendo…

Amb aquest informe volem il·lustrar l’impacte d’aquesta crisi en la població de l’estat espanyol, i especialment en el benestar integral de les classes populars. Evidentment en aquest treball no és possible tractar detalladament tots els aspectes de la crisi actual. Tampoc volem entrar en l’evolució de l’economia espanyola a més llarg termini doncs seria una tasca que desbordaria l’objectiu d’aquest treball. El que proponem és menys ambiciós però també important. Pretenem concentrar-nos i reflexar les principals conseqüuències de la crisi en la dinàmica de l’economia i el benestar de la població entre l’estiu del 2007, i el 2010.
Extracte
En diciembre de 2009 cerramos por primera vez este Informe. En enero el gobierno propuso unas medidas adicionales de reforma de las pensiones, la reforma laboral y un recorte en el presupuesto de 50.000 millones de euros que nos obligó a reabrir el Informe e incluir en el mismo un comentario sobre dichas propuestas. Cuando el Informe ya está impreso surgen las nuevas medidas de mayo, de gran dureza para los trabajadores y pensionistas, que han causado gran alarma social y que parece merecen también un comentario. Pero dada la turbulenta naturaleza de los tiempos que estamos atravesando surgirán próximamente nuevas medidas –se anuncia ya la reforma laboral– que exigen también nuevos comentarios… De modo que, en un Informe de estas características es imposible incluir constantemente las medidas más recientes. Nos limitamos, por tanto, a un muy breve comentario sobre las medidas de mayo con el objetivo principal de mostrar como suponen la profundización de lo que señalamos en el cuerpo del Informe. En el próximo Informe, número 8 que ya está en preparación, trataremos con más detalle de las medidas aquí mencionadas y las que, sin duda, se seguirán tomando en este agitado periodo de nuestra economía.
Seguir leyendo…

En els darrers trenta anys el capitalisme ha evolucionat transformant-se profundamdent. Al 2007 tots aquests canvis desembocaren en una greu crisi financera i econòmica, que afecta a tot el planeta. Ningú nega ja la seva magnitut ni les greus conseqüències d’aquesta per a les economies i la ciutadania. L’objectiu d’aquest escrit és intentar aclarir allò que s’amaga en aquest procés que anomenen crisi, analitzar i explicar les verdaderes causes de les crisis.
Extracte
Las crisis son parte inevitable del capitalismo, elemento esencial en su evolución. Una parte integrante de un sistema que en periodos de crisis acentúa los aspectos negativos del mismo, pero que no nos tiene que llevar a ignorar que en su esencia conlleva siempre los mismos elementos negativos que se refuerzan y manifiestan con toda su intensidad en las crisis. Que durante los periodos de prosperidad una parte importante de las personas mejoren en sus condiciones de vida no nos debe hacer olvidar las características esenciales de un sistema basado en la explotación.
Últimos comentarios